nyatr3

Klargörande av WestieAlliansen och Westie i Syd! 

Westie i Syd (Wis) har i dagarna presenterat sin nya hemsida www.westiesyd.se.

Måste först och främst gratulera till en mycket trevlig och lättorienterad hemsida med bra information och mysiga bilder på våra fina westiesar.

Eftersom många av de anhängare Westie i Syd har i sin facebookgrupp är medlemmar i WestieAlliansen, rasklubben för West Highland White Terrerier i Sverige, vill Styrelsen för WestieAlliansen bara rätta till några påståenden som inte blivit rätt.

I Wis stadgar står, att de är en rasklubb och en ideell förening för westieägare och uppfödare i SydSverige. Lite längre ned i stadgarna kan vi läsa om den lokala rasklubben. Detta kan kanske för en oinvigd bara var petitesser och ordklyveri men enligt SKK, Svenska Kennelklubben, kan det endast finnas en rasklubb i Sverige, WestieAlliansen, som bildades redan 1965. 

WestieAlliansen består sen i sin tur av Aktivitetsgrupper och kontaktombud runt om i landet. I dagsläget finns bara en aktivitetsgrupp Östwestie som följer de stadgar som är utarbetade av moderklubben WestieAlliansen.

Här kommer vi väl närmare pudelns kärna, då vi kan läsa vidare om WIS att ”WiS är för närvarande inte en del av WestieAlliansen. Vi önskade en förening på lik linje med ÖstWestie med egen styrelse och eget ansvar för lokala aktiviteter. WestieAlliansen var av den uppfattning att det inte skulle skapas ytterligare en ny förening utan att man skulle tillgodose behovet via lokala aktivitetsgrupper. WiS var redan bildat och under registrering så Styrelsen i WiS beslutade att gå vidare med idéen om en egen lokal förening”.

Det är sålunda inte med sanningen översensstämmande i det vi läser ovan. Wis är inte en del av WestieAlliansen, då Wis inte ville följa de riktlinjer som finns i WestieAlliansens stadgar, att ”aktivitetsgrupper kan bildas inom ett lokalt område och efter godkännande av klubbstyrelsen, som beslutar om aktivitetsgruppens organisation och arbetsformer”. Det finns sålunda stadgar för en aktivitetsgrupp, som t ex ÖstWestie följer och som WIS inte ville följa utan arbetade fram egna stadgar. Dessa stadgar är då mer lik WestieAlliansens egna stadgar och inte förenligt med god etik att följa för en lokal aktivitetsgrupp.

Det är självklart tråkigt att det blivit så här, då både Östweste och Sydwestie länge varit en del av WestieAlliansen. Att Sydwestie likt Westie i Väst tog en paus och valde att ha kontaktombud istället berodde på, att det då var svårt att få folk att arbeta i en aktivitets- styrelsegrupp.

Styrelsen i WA


 

WestieiSydlogga

Kontaktombud

Yvonne Göransson Wåhlander
Rignells väg 1
291 76 Rinkaby
0703-747782

wasp@live.se


Kontaktombud:

Mia Sandberg
Kävlinge
0709-77 03 03
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.